"Suomalaisen sukeltajan rooli armeijassa: Taistelusukeltajan ja raivaajasukeltajan tehtävät ja koulutus"
Suomalaisen sukeltajan rooli armeijassa: taistelusukeltajan ja raivaajasukeltajan tehtävät ja koulutus
Armeijan erikoisjoukkoihin kuuluvat sukeltajat ovat taisteluvalmiuden huippua ja keskeinen osa Suomen puolustusvoimia. Ymmärrämmekö kuitenkaan täysin, minkälaisia tehtäviä heillä on ja minkälaista koulutusta he saavat pystyäkseen suorittamaan tehtävänsä parhaalla mahdollisella tavalla?
Taistelusukeltajan tehtävät
Taistelusukeltajan tehtävä on suorittaa merellisiä pintasotataitoja, sukellustoimintaa, erikoismiehistön sotataitoja sekä erikoiskaluston käyttöä. Tyypillisiä tehtäviä ovat vedenalainen tiedustelu, pintasotatoiminta ja vedenpinnan alainen raivaustoiminta. Tehtävien monipuolisuus vaatii laaja-alaista ja syvällistä koulutusta ja harjoittelua.
Raivaajasukeltajan tehtävät
Raivaajasukeltaja pystyy puolestaan suorittamaan monenlaisia tehtäviä, kuten miinojen tunnistamista ja raivaamista, tunnustelua ja tiedustelua sekä sukellus- ja pintasotatoimia. Erilaisten tehtävien suorittaminen edellyttää erityistä kouluttautumista ja sotilaallista asiantuntemusta.
Sukeltajakoulutus
Molempien sukeltajatyyppien koulutus on hyvin vaativa ja se koostuu useista eri vaiheista ja moduuleista, jotka hiovat sukeltajan taidot huippuunsa. Harjoittelu sisältää muun muassa fyysistä harjoittelua, sukelluskoulutusta, ammattitaitokoulutusta, toiminnallista harjoittelua ja johtamiskoulutusta.
Erikoissukeltajien koulutuksen kesto voi olla jopa 18 kuukautta, jonka aikana sukeltajan fyysinen kunto ja henkinen kantti punnitaan toden teolla. Erikoiskoulutuksen saaneet sukeltajat ovat valmiita haastaviinkin tehtäviin.
Jos olet kiinnostunut kouluttautumaan sukeltajaksi, voit aloittaa valmistautumisen jo nyt. Suosittelemme hyödyntämään Korpitrainingin tarjoamaa sukeltajan kuntovalmennusta. Tämä valmennus antaa sinulle hyvät valmiudet sukeltajakoulutukseen pääsyn vaatimalle fyysiselle tasolle.